Αττικό Πάρκο Βραυρώνος (κατά προσέγγιση)

Αττικό Πάρκο Βραυρώνος (κατά προσέγγιση)
ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Βραυρώνος (κατά προσέγγιση) περίμετρος 23 Χιλμ., έκταση 22 τετρ. χιλμ 14 Σεπτ 2020. Με κόκκινο ο αγωγός εκβολής του ΚΕΛ, με κίτρινο το υπό κατασκευή υποθαλάσσιο τμήμα του. Η περιοχή μπορεί εύκολα να μετασχηματιστεί σε Σύγχρονο Ασκληπιακό Πάρκο (πληροφορίες στο Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών ...)

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Σκέψεις γύρω απο το θέμα του αρχαίου ποταμού Ερασίνου …

Το θέμα του Ερασίνου έχει πάρει μάλλον τη κατεύθυνση της κατασκευής του αντιπλημμυρικού έργου, παρά πάσα λογική. Ο δήμος Μαρκοπούλου δε δείχνει ενδιαφέρον και οι κάτοικοι της περιοχή αδιαφορούν πλήρως για την προστασία του. Δυστυχώς ούτε και οι εργαζόμενοι στο Μουσείο της Βραυρώνος ούτε και η Αρχαιολογική υπηρεσία δείχνουν να τους απασχολεί το θέμα. Σκέτη μοιρολατρία. 

Σε λίγο θα πρέπει να ασχοληθούμε και με το ρέμα του Αγ. Γεωργίου, που συμβάλλει με τον Ερασίνο, λίγο πριν τον αρχαιολογικό χώρο Βραυρώνος και του οποίου η τύχη είναι παρόμοια με αυτή του Ερασίνου. 

Γιατί άραγε η Αρχαιολογία και το υπ. Πολιτισμού σιωπούν; Δεν έχουν φθάσει ακόμα σε αυτούς τα κακά μαντάτα (τα λένε και νέα, αν και το έργο έχει αποφασιστεί από το 2004). Μάλλον θα πρέπει να τους ξυπνήσουμε. Τώρα. 

Κάτοικοι του δήμου Μαρκοπούλου στον οποίο ανήκει η περιοχή, αλλά και κάθε άλλος πολίτης μπορεί αν θέλει να παρακολουθεί το Ημερολόγιο https://attikoparko.blogspot.com/  και να διαβάζει τις αναρτήσεις μας. Απόφασή μας είναι να συμβάλλουμε σε κάθε ενέργεια που θα αποφέρει αποτέλεσμα προστασίας και διατήρησης του οικολογικού προορισμού του γλυκού αρχαίου ποταμού Ερασίνου, όπως γίνεται εδώ και 3.000 χρόνια. 

Πρότασή μας προς το δήμο Μαρκοπουλου από το 2007 είναι το Αττικό Πάρκο να διαμορφωθεί σε ένα Σύγχρονο Ασκληπιακό Πάρκο. Διαβάστε για το πρώτο ΣΑΠ στο Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών: Μια πρόταση. Δυστυχώς ο δήμος Μαρκοπούλου δεν ασχολείται με τέτοια θέματα. Οι ηγεσίες της τελευταίας εικοσαετίας φαίνεται να μη διαθέτουν τη κατάλληλη Παιδεία και να μην εμφορούνται από καινοτόμες ανησυχίες. 

Ο Ερασίνος θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εξαιρετικό παράδειγμα οικολογικής φροντίδας και αναζωογόνησης, εξασφαλίζοντας την οριοθέτησή του, την προστασία του από αθέμιτες παρεμβάσεις και παραβιάσεις, σε συνδυασμό και με το θεσμοθετημένο  χαρακτηρισμό της εκβολής του ως ΝΑΤΟΥΡΑ 2000 Βραυρώνος. Θα μπορούσε να αποτελέσει μοναδικό πεδίο εκπαιδευτικών διεργασιών μαθητών όλων των βαθμίδων σε θέματα Οικολογίας και Περιβάλλοντος. Και αυτό, σε πολύ μικρή απόσταση από το τέρας που γέννησε η αφόρητη ελαφρότητα του πολιτικού συστήματος και ονομάζεται οικιστική περιοχή Λεκανοπεδίου Αθηνών. 

Προτείνουμε να συζητήσουμε και να δώσετε τα φώτα σας σχετικά με τις ενδεδειγμένες επόμενες ενέργειες για να προστατευτεί η περιοχή. Αυτό, όπως άλλωστε προβλέπεται από το ΠΔ 199, 2003 «Πέρι Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ)» και ΝΑΤΟΥΡΑ 2000 και με λογικές τυχόν  αναγκαίες παρεμβάσεις για να παραμείνει η περιοχή οικολογικό πρότυπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου