Αττικό Πάρκο Βραυρώνος (κατά προσέγγιση)

Αττικό Πάρκο Βραυρώνος (κατά προσέγγιση)
ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Βραυρώνος (κατά προσέγγιση) περίμετρος 23 Χιλμ., έκταση 22 τετρ. χιλμ 14 Σεπτ 2020. Με κόκκινο ο αγωγός εκβολής του ΚΕΛ, με κίτρινο το υπό κατασκευή υποθαλάσσιο τμήμα του. Η περιοχή μπορεί εύκολα να μετασχηματιστεί σε Σύγχρονο Ασκληπιακό Πάρκο (πληροφορίες στο Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών ...)

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Οι περιοχές Natura και το δημόσιο συμφέρον …

Η οδηγία Ε.Ε. για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και η απειλή Ευρωδικαστηρίου

Μια βραδυφλεγή βόμβα, η οποία απειλεί να τινάξει στον αέρα το σύστημα περιβαλλοντικής αδειοδότησης στην Ελλάδα, αποτελεί η παράλειψη της χώρας μας να εξετάζει πριν αδειοδοτήσει τη συμβατότητα έργων και δραστηριοτήτων με τις περιοχές Natura.
Η φωτογραφία του άρθρου ΔΕΝ είναι από το Βιότοπο της Βραυρώνος Φωτ. UNSPLASH / Lukasz Szmigiel

Σειρά αποφάσεων του Ευρωδικαστηρίου τα τελευταία χρόνια έχει καταδείξει τη σημασία της διαδικασίας αυτής, που ονομάζεται «δέουσα εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων», αλλά και τον έλεγχο αυτής από ανεξάρτητη Αρχή και όχι από ιδιώτες ή τα όργανα του υπουργείου Περιβάλλοντος. Αντιθέτως η Ελλάδα όχι μόνο έχει ενσωματώσει και εφαρμόσει με στρεβλό τρόπο την οδηγία για τη δέουσα εκτίμηση, αλλά την τελευταία δεκαετία αποδυναμώνει συστηματικά ακόμα και τη βασική διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, επιλογή που μπορεί σύντομα να τη φέρει στο εδώλιο του Ευρωδικαστηρίου … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, 25.01.2021 • 23:40). 

Βέβαια η περιοχή ΝΑΤΟΥΡΑ 2000 Βραυρώνος δε μοιάζει με αυτή της φωτογραφίας, αλλά αυτό είναι δευτερεύον.

 Αυτό που φαίνεται να είναι λογικά σίγουρο, είναι ότι οι αιτιάσεις που περιέχονται στις αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου σχετικά με «δέουσα εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων», βρίσκουν εφαρμογή και στη περίπτωση της περιοχής ΝΑΤΟΥΡΑ 2000 Βραυρώνος,

 Θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε αν οι αποφάσεις αυτές έχουν εφαρμογή και στην περίπτωση του αντιπλημμυρικού έργου του Ερασίνου και αν μπορούν να συμβάλλουν ώστε να αποτραπεί το άχρηστο πολυδάπανο και τερατώδες έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας λάχανων και μαρουλιών που αποφάσισαν και διατάσσουν τα εξαιρετικά υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Υποδομών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου