Αττικό Πάρκο Βραυρώνος (κατά προσέγγιση)

Αττικό Πάρκο Βραυρώνος (κατά προσέγγιση)
ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Βραυρώνος (κατά προσέγγιση) περίμετρος 23 Χιλμ., έκταση 22 τετρ. χιλμ 14 Σεπτ 2020. Με κόκκινο ο αγωγός εκβολής του ΚΕΛ, με κίτρινο το υπό κατασκευή υποθαλάσσιο τμήμα του. Η περιοχή μπορεί εύκολα να μετασχηματιστεί σε Σύγχρονο Ασκληπιακό Πάρκο (πληροφορίες στο Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών ...)

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Ίσως θα θέλατε να μάθετε τα νέα της ΕΤΕπ, του χρηματοδότη του εγκλήματος του Ερασίνου και πολλών άλλων ρεμάτων ...

 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ                                                                     10.09.2023 • 23:44

 Η ώρα των αλλαγών για την ΕΤΕπ

 Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει την ευκαιρία να επανεφεύρει τον εαυτό της

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
 
https://www.kathimerini.gr/economy/562606843/i-ora-ton-allagon-gia-tin-etep/ 
 

ΡΕΜΠΕΚΑ ΚΡΙΣΤΙ / REUTERS

ΗΕυρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει την ευκαιρία να επανεφεύρει τον εαυτό της. 
Επειτα από δώδεκα συναπτά έτη υπό την προεδρία του Βέρνερ Χόγερ, το πολυμερές χρηματοδοτικό ίδρυμα εδραίωσε τη φήμη του ως ένας οργανισμός με σταθερότητα και προσοχή στις κινήσεις του. Ο διάδοχός του θα πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο και να βρει νέους τρόπους χρηματοδότησης της κλιματικής μετάβασης.
 
Οι υποψήφιοι για τη θέση είναι πέντε και εκπροσωπούν το φάσμα των εκλογικών περιφερειών της Ε.Ε. Τα φαβορί είναι η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Νάντια Καλβίνιο και η αρμόδια επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε., η Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία λαμβάνει άδεια άνευ αποδοχών για να συμμετάσχει στη διαδικασία. Ωστόσο, τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα μπορούσαν να επιλέξουν τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας Ντανιέλε Φράνκο ή στελέχη της ΕΤΕπ, όπως η Τερέζα Τσερβίνσκα ή ο Τόμας Εστρος.
 
Ο διορισμός έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή. Η ΕΤΕπ χορηγεί δάνεια για έργα υποδομής από το 1958 και σήμερα διοχετεύει περίπου 65 δισ. ευρώ ετήσια χρηματοδότηση στην οικονομία. Ωστόσο, το παραδοσιακό μοντέλο της φαίνεται πως έχει εξαντλήσει τα όριά του έναντι των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη. Εμφανίζει σε ετήσια βάση ένα κενό 700 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της μετάβασης στην πράσινη οικονομία, καθώς και της πιθανής ανασυγκρότησης της Ουκρανίας.
 
Για να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο, θα πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο επενδυτικό κίνδυνο.
 
Για να μπορέσει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο, ο επόμενος επικεφαλής της ΕΤΕπ θα πρέπει να της επιτρέψει να αναλάβει μεγαλύτερο επενδυτικό κίνδυνο, όπως πρότεινε η κ. Βεστάγκερ. Τα απομειωμένα δάνεια είναι λιγότερο από το 0,5% του ισολογισμού της ΕΤΕπ, επαληθεύοντας όσους επικριτές της τονίζουν ότι χορηγεί δάνεια ή στηρίζει έργα τα οποία εύκολα χρηματοδοτούνται από τον ιδιωτικό τομέα. Ιστορικά μιλώντας, η τράπεζα δεν αναλαμβάνει υψηλότερο ρίσκο, φοβούμενη μήπως βλάψει την αξιολόγησή της (ΑΑΑ), λέγοντας ότι διαφορετικά θα αποκλειστεί από την προσιτή χρηματοδότηση. Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ έπεισε τα κράτη-μέλη να ποντάρουν σε μια αύξηση κεφαλαίου, αλλά αυτό δύσκολα επαναλαμβάνεται, διότι οι κρατικοί προϋπολογισμοί στερούνται ρευστότητας. Ωστόσο, η κίνηση της Ε.Ε. για μεγάλης κλίμακας δημόσιο δανεισμό μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης είναι χρήσιμο παράδειγμα. Η Ε.Ε. έχει αξιολόγηση AA+ και, ως εκ τούτου, θεωρείται λιγότερο φερέγγυα από την ΕΤΕπ με βαθμό AAA. Ωστόσο, αμφότερες δανείζονται σε παρόμοια επίπεδα, με αποδόσεις 10ετών και για τις δύο περίπου στο 3,2%, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG. Αυτό υποδηλώνει, τέλος, ότι η ΕΤΕπ δεν χρειάζεται να φοβάται ότι θα αποκλειστεί από τις αγορές, εάν οι αξιολογήσεις της υποχωρήσουν.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου