Αττικό Πάρκο Βραυρώνος (κατά προσέγγιση)

Αττικό Πάρκο Βραυρώνος (κατά προσέγγιση)
ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Βραυρώνος (κατά προσέγγιση) περίμετρος 23 Χιλμ., έκταση 22 τετρ. χιλμ 14 Σεπτ 2020. Με κόκκινο ο αγωγός εκβολής του ΚΕΛ, με κίτρινο το υπό κατασκευή υποθαλάσσιο τμήμα του. Η περιοχή μπορεί εύκολα να μετασχηματιστεί σε Σύγχρονο Ασκληπιακό Πάρκο (πληροφορίες στο Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών ...)

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024

Αστικά λύματα: Το Συμβούλιο εγκρίνει νέους κανόνες για αποτελεσματικότερη επεξεργασία

Αστικά λύματα: Το Συμβούλιο εγκρίνει νέους κανόνες για αποτελεσματικότερη επεξεργασία (Urban wastewater: Council adopts new rules for more efficient treatment)



Δελτίο τύπου                                                               Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2024

Αστικά λύματα: Το Συμβούλιο εγκρίνει νέους κανόνες για αποτελεσματικότερη επεξεργασία

 Σήμερα, το Συμβούλιο έδωσε το τελευταίο πράσινο φως για μια αναθεωρημένη οδηγία της ΕΕ για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων. Η αναθεωρημένη οδηγία επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής σε μικρότερους οικισμούς, καλύπτει περισσότερους ρύπους, συμπεριλαμβανομένων των μικρορύπων, και συμβάλλει στην ενεργειακή ουδετερότητα.

Οι νέοι κανόνες είναι ένα από τα βασικά παραδοτέα στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της ΕΕ για τη μηδενική ρύπανση.

Καλύπτονται περισσότεροι οικισμοί και περισσότεροι ρύποι

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη οδηγία, τα κράτη μέλη πρέπει να συλλέγουν και να επεξεργάζονται τα λύματα από όλους τους οικισμούς πάνω από 1.000 ισοδύναμα πληθυσμού - μια μέτρηση που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της ρύπανσης των αστικών λυμάτων - σύμφωνα με τα ελάχιστα πρότυπα της ΕΕ (αντί για το όριο των 2.000 ισοδυνάμων πληθυσμού που καθορίστηκε στο προηγούμενο κανόνες).

Για να αντιμετωπιστεί καλύτερα η ρύπανση και να αποφευχθούν οι απορρίψεις μη επεξεργασμένων αστικών λυμάτων στο περιβάλλον, όλοι οι οικισμοί μεταξύ 1.000 και 2.000 ισοδύναμων πληθυσμού πρέπει να διαθέτουν συστήματα συλλογής και όλες οι πηγές οικιακών λυμάτων πρέπει να συνδεθούν με αυτά τα συστήματα έως το 2035.

Για τέτοιους οικισμούς, έως το 2035 τα κράτη μέλη θα πρέπει να αφαιρούν βιοαποδομήσιμη οργανική ύλη από τα αστικά λύματα (δευτεροβάθμια επεξεργασία) προτού απορριφθούν στο περιβάλλον. Παρεκκλίσεις θα ισχύουν για τα κράτη μέλη όπου η κάλυψη των συστημάτων συλλογής είναι πολύ χαμηλή και ως εκ τούτου θα απαιτούσαν σημαντικές επενδύσεις. Τα κράτη μέλη που έχουν ενταχθεί πιο πρόσφατα στην ΕΕ και έχουν ήδη πραγματοποιήσει πιο πρόσφατες σημαντικές επενδύσεις για την εφαρμογή της τρέχουσας οδηγίας (δηλαδή η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Κροατία) μπορούν επίσης να επωφεληθούν από παρεκκλίσεις.

Έως το 2039 , η απομάκρυνση αζώτου και φωσφόρου (τριτοβάθμια επεξεργασία) θα είναι υποχρεωτική για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων που επεξεργάζονται αστικά λύματα με φορτίο 150.000 ισοδύναμων πληθυσμού και άνω. Για αυτές τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων, έως το 2045 τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόσουν μια πρόσθετη επεξεργασία για την απομάκρυνση των μικρορρύπων , γνωστή ως τεταρτοταγής επεξεργασία.

Μικρορρύπες

Οι παραγωγοί φαρμακευτικών και καλλυντικών – η κύρια πηγή μικρορρύπων στα αστικά λύματα – θα πρέπει να συνεισφέρουν τουλάχιστον το 80% του πρόσθετου κόστους για την τεταρτοταγή επεξεργασία, μέσω ενός συστήματος εκτεταμένης ευθύνης παραγωγού (EPR) και σύμφωνα με το «ο ρυπαίνων πληρώνει». «αρχή.

Προς ενεργειακή ουδετερότητα

Ο τομέας της επεξεργασίας αστικών λυμάτων θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και να βοηθήσει την ΕΕ να επιτύχει τον στόχο της για την κλιματική ουδετερότητα. Οι νέοι κανόνες εισάγουν έναν στόχο ενεργειακής ουδετερότητας , που σημαίνει ότι έως το 2045 οι σταθμοί επεξεργασίας αστικών λυμάτων που επεξεργάζονται φορτίο 10.000 ισοδύναμων πληθυσμού και άνω θα πρέπει να χρησιμοποιούν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές που παράγεται από τις αντίστοιχες μονάδες.

Επόμενα βήματα

Αυτή η επίσημη έγκριση σήμερα σηματοδοτεί το τελικό βήμα στη συνήθη νομοθετική διαδικασία.

Η οδηγία θα υπογραφεί τώρα και θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Θα τεθεί σε ισχύ την 20ή ημέρα από τη δημοσίευσή του.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα έχουν στη συνέχεια έως και 31 μήνες για να προσαρμόσουν την εθνική τους νομοθεσία ώστε να λάβουν υπόψη τους νέους κανόνες («μεταφορά της οδηγίας»).

Φόντο

Η οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων εγκρίθηκε το 1991. Στόχος αυτής της οδηγίας ήταν η «προστασία του περιβάλλοντος από τις δυσμενείς επιπτώσεις των απορρίψεων λυμάτων από αστικές πηγές και συγκεκριμένες βιομηχανίες».

Η Επιτροπή διεξήγαγε αξιολόγηση της οδηγίας το 2019. Η αξιολόγηση επιβεβαίωσε ότι η προηγούμενη οδηγία είχε αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική στη μείωση της ρύπανσης των υδάτων και στη βελτίωση της επεξεργασίας των απορρίψεων λυμάτων τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Ωστόσο, έδειξε επίσης ότι εξακολουθούσαν να υπάρχουν πηγές ρύπανσης που δεν αντιμετωπίζονταν ακόμη επαρκώς από τους ισχύοντες κανόνες. Αυτά περιελάμβαναν τη ρύπανση από μικρότερους οικισμούς και ένα ευρύ φάσμα επιβλαβών μικρορύπων. Επιπλέον, η αξιολόγηση ανέδειξε τον τομέα των αστικών λυμάτων ως έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στο δημόσιο τομέα.

Η Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της για αναθεωρημένη οδηγία στις 26 Οκτωβρίου 2022. Οι δύο συννομοθέτες κατέληξαν σε συμφωνία για την τελική μορφή του κειμένου στις 29 Ιανουαρίου 2024.

Οδηγία επεξεργασίας αστικών λυμάτων (αναδιατύπωση)

Δημόσια συνεδρίαση και αποτελέσματα ψηφοφορίας

δηλώσεις

Αστικά λύματα: Συμβούλιο και Κοινοβούλιο καταλήγουν σε συμφωνία για νέους κανόνες για αποτελεσματικότερη επεξεργασία και παρακολούθηση (δελτίο τύπου, 29 Ιανουαρίου 2024)

Επεξεργασία λυμάτων (πληροφορίες υποβάθρου)

Σχέδιο δράσης για τη μηδενική ρύπανση

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου