Ηεπιταχυνόμενη τσιμεντοποίηση των ελληνικών ακτών συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή, καθώς συνεπάγεται την καταστροφή των παράκτιων οικοσυστημάτων και συνδέεται με αυξημένες απαιτήσεις σε ενέργεια και υποδομές. Οπως είναι επόμενο, οι πιο επιβαρυμένες παράκτιες περιοχές της Ελλάδας είναι αυτές της Αττικής, με το μπετόν να επεκτείνεται στην Κορινθία, στη Βοιωτία και στην Εύβοια, αλλά και οι ακτές της Θεσσαλονίκης, με εξάπλωση στη Χαλκιδική και στην Πιερία.
Επί τέλους θίγεται το πρόβλημα της τσιμεντοποίησης των ακτών, της βουλιμίας κατόχων ή κατά φαντασία κατόχων και καταπατητών γης, με την επιμελή και διαχρονική υποστήριξη των κυβερνήσεων όλων των χρόνων από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου, με την καθιέρωση της Εκτός Σχεδίου Δόμησης. Ρύθμισης που πολύ βολικά ανέχθηκαν, προσεταιρίστηκαν και αξιοποίησαν όλες οι από τότε κυβερνήσεις για εκλογικούς λόγους. Η στρατηγική αυτή καθορίζει και σήμερα τις κινήσεις της κυβερνήσεως ακόμα και με νομοθετήσεις στη Βουλή των Ελλήνων. Περιττό να αναφέρουμε ότι προκρίνεται η απηνής «δίωξη» του Περιβάλλοντος και της με κάθε τρόπο απαξίωσής του.
Παρά την μάλλον χλιαρή αναφορά στα συμβαίνοντα στην Αττική και δη στη χειμαζόμενη και προσβλητικά οικοπεδούμενη περιοχή, χωρίς χωροταξικά και πολεοδομικά σχέδια Ανατολική Αττική, το Ελντοράντο του εύκολου πλουτισμού λόγω του αεροδρομίου, της κατά καιρούς ανακοινώσεων και σχεδίων μελλοντικού εξευρωπαϊσμού με έργα υποδομών τα οποία βέβαια είναι αποσπασματικά, βολικά και κάνουν τα σάλια των εργολάβων να τρέχουν.
Μένουν κάποιοι σοβαροί πολίτες να πολεμούν τις τραγικές για ευρωπαϊκή
χώρα αποφάσεις των κυβερνήσεων και της μοιραίας, απαράδεκτης και συνενόχου δημόσιας
διοικήσεως, στα επιχειρούμενα ή εν εξελίξει περιβαλλοντικά εγκλήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου