Αττικό Πάρκο Βραυρώνος (κατά προσέγγιση)

Αττικό Πάρκο Βραυρώνος (κατά προσέγγιση)
ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Βραυρώνος (κατά προσέγγιση) περίμετρος 23 Χιλμ., έκταση 22 τετρ. χιλμ 14 Σεπτ 2020. Με κόκκινο ο αγωγός εκβολής του ΚΕΛ, με κίτρινο το υπό κατασκευή υποθαλάσσιο τμήμα του. Η περιοχή μπορεί εύκολα να μετασχηματιστεί σε Σύγχρονο Ασκληπιακό Πάρκο (πληροφορίες στο Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών ...)

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Ρύπανση από τα επεξεργασμένα λύματα …

Διαβάσαμε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 30ης Οκτωβρίου 2020 το άρθρο με τίτλο
«Θύμα» του Κηφισού η παραλία του ΣΕΦ, γιατί μας κίνησε το ενδιαφέρον.
 

Δυσχερέστερη η αντιμετώπιση των μικροπλαστικών ....Φωτ. Aegean Rebreath.

Το θέμα είναι πλέον τετριμμένο για την Ελλάδα και δεν προξενεί καμιά εντύπωση, ούτε και κινητοποιεί τους αρμοδίους οι οποίοι βρήκαν τον τρόπο να κερδίζουν χρήματα χωρίς να κάνουν τίποτε ολημερίς και μια κοινωνία που δεν απαιτεί πλέον ούτε τα στοιχειώδη δικαιώματά της. 

Μας προξένησε όμως ιδιαίτερη εντύπωση το τελευταίο τμήμα του άρθρου και μάλιστα η επισημασμένη με κίτρινο παράγραφος: 

Κι αν για τα μεγάλα πλαστικά οι λύσεις είναι πιο εμφανείς, στα μικροπλαστικά η επιστήμη ακόμη αναζητεί λύσεις. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Claim» το ΕΛΚΕΘΕ τοποθέτησε μια σειρά φίλτρων στον βιολογικό καθαρισμό των Μεγάρων, ώστε να καταγράψει τι είδους και διαστάσεων είναι τα μικροπλαστικά που καταλήγουν στη θάλασσα. Το επόμενο διάστημα θα δοκιμάσει πιλοτικά δύο συσκευές που χρησιμοποιώντας νανοτεχνολογία «αδρανοποιούν» τα μικροπλαστικά, δηλαδή τα μετατρέπουν σε ίζημα που αποδομείται. Επίσης μετράει μέσω συσκευής που τοποθετήθηκε σε πλοίο τα μικροπλαστικά στη θάλασσα, ενώ με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων εντοπίζει τις συγκεντρώσεις πλαστικών στο θαλάσσιο περιβάλλον. 

Αναρωτιόμαστε: το ΕΛΚΕΘΕ συνεργάζεται με την ΕΥΔΑΠ στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα στο ΚΕΛ Μεγάρων (ή η ΕΥΔΑΠ με το ΕΛΚΕΘΕ); Και τι ακριβώς σκέπτεται η ΕΥΔΑΠ για το νέο ΚΕΛ Κρωπίας – Παιανίας που οσονούπω θα τεθεί σε λειτουργία και τα επεξεργασμένα λύματά του θα καταλήξουν στα κατά πολύ καθαρότερα από απόψεως ρύπανσης νερά του Νοτίου Ευβοϊκού (σε σχέση με τα νερά του Σαρωνικού στα στενά της Σαλαμίνας). 

Θα προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε με τους εξειδικευμένους τεχνοκράτες της ΕΥΔΑΠ και να πληροφορηθούμε τα σχέδιά της για τον έλεγχο της θαλάσσιας ρύπανσης από τα επεξεργασμένα λύματα.

Το πρόβλημα πρέπει να μας προβληματίσει όλους και να κινητοποιηθούμε ώστε να βεβαιωθούμε ότι η ΕΥΔΑΠ – ο διαχειριστής της λειτουργίας των ΚΕΛ στην Αττική - έχει οργανωθεί κατάλληλα και έχει ουσιώδη στρατηγική για την αποτελεσματική λειτουργία των ΚΕΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου