Υδρομετεωρολογικός σταθμός στη Μάνδρα δίνει στοιχεία στο σύστημα FloodHub, που διαμορφώνει χάρτες επέκτασης της πλημμύρας. Εάν υπήρχε το 2017, θα είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο. |
Το Κέντρο BEYOND Ερευνών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης του Αστεροσκοπείου Αθηνών προχωράει εκτάκτως στην επείγουσα εκτίμηση των κινδύνων πλημμύρας, διάβρωσης και κατολίσθησης στις έξι κύριες λεκάνες απορροής εντός της Αττικής που επλήγησαν περισσότερο από τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές. Ηδη παραδόθηκε στον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη από τον επιστημονικό υπεύθυνο του BEYOND και διευθυντή Ερευνών του ΕΕΑ, δρα Χάρη Κοντοέ, η έρευνα για την υδρολογική λεκάνη Αιγειρουσών – Αλεποχωρίου (επηρεάζεται από την πυρκαγιά στον Σχίνο Κορινθίας τον Μάιο) και θα ακολουθήσουν εκείνες για Νέα Πέραμο, Μάνδρα, Ελευσίνα, Μαραθώνα και Βορειοανατολική Αττική … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, 20.09.2021 • 09:22).
Προτείνουμε αντί του καταστροφικού για την περιοχή άχρηστου και εξαιρετικά πολυδάπανου αντιπλημμυρικού του αρχαίου ποταμού Ερασίνου στην Ανατολική Αττική, να εγκατασταθεί παρόμοιο σύστημα που θα καταγράφει τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Τα στοιχεία αυτού του έργου θα είναι τα ενδεδειγμένα για να στηρίξουν μελλοντικές αποφάσεις για την αναγκη αντιπλημμυρικού έργου στην περιοχή.
Όμως επί 3000 και πλέον χρονιά δεν υπάρχουν ενδείξεις ή κατέγραφες
μεγάλων πλημμυρών στην περιοχή και έτσι το έργο δεν πρέπει να γίνει. Άλλωστε δεν
είναι δυνατό για να προστατευτούν οι καλλιέργειες μερικών στρεμμάτων λάχανων,
μαρουλιών και μερικών άλλων χειμερινών κηπευτικών να ξοδευτούν 49.000.000 € αρχικώς
και να καταστρέφουν η περιοχή ΝΑΤΟΥΡΑ
2000 Βραυρώνος, ο υγροβιότοπος της Βραυρώνος, τα θαυμάσια και αιώνια οικοσυστήματα
του Ερασίνου και η θαυμασία χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Και να γίνει ο περιβάλλον
τον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνος κατ΄ αρχάς κρανίου τόπος και αμέσως μετά
οικόπεδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου