Αττικό Πάρκο Βραυρώνος (κατά προσέγγιση)

Αττικό Πάρκο Βραυρώνος (κατά προσέγγιση)
ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Βραυρώνος (κατά προσέγγιση) περίμετρος 23 Χιλμ., έκταση 22 τετρ. χιλμ 14 Σεπτ 2020. Με κόκκινο ο αγωγός εκβολής του ΚΕΛ, με κίτρινο το υπό κατασκευή υποθαλάσσιο τμήμα του. Η περιοχή μπορεί εύκολα να μετασχηματιστεί σε Σύγχρονο Ασκληπιακό Πάρκο (πληροφορίες στο Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών ...)

Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Συνάντηση εργασίας εκπρόσωπων της ΕΤΕπ Παραπόνων με Έλληνες διαμαρτυρόμενους ...

Στις 18 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας των κυριών Ausra Jurkevičiūtė, Senior Complaints Officer EIB Complaints Mechanism και Laurance Levaque, από το Τμήμα Παραπόνων της ΕΤΕπ, διερμηνέα και 7 ατόμων προερχομένων από φορείς που έχουν αποδυθεί σε άνισο αγώνα με τη δημόσια διοίκηση να ανατραπεί η παράλογη απόφαση κατασκευής αντιπλημμυρικού έργου στο τμήμα που Ερασίνου που έχει παραμείνει άθικτο μετά το αεροδρόμιο Αθηνών μέχρι την εκβολή του στο Νότιο Ευβοϊκό. 

Οι δυο κυρίες αποδείχθηκαν επαγγελματίες, πολύ καλά ενημερωμένες και αντικειμενικές. Διαβεβαίωσαν δε, σε ερώτηση συμμετέχοντος, ότι είναι πεπεισμένες ότι οι αιτιάσεις των παραποιουμένων είναι βάσιμες και δίκαιες. ‘Αλώστε η έλευσή τους στην Αθήνα και η προγραμματισμένη την επομένη όπως μας δηλώσαν, επίσκεψη των έργων και η συνεργασία με αρμοδίους των φορέων υλοποίησης του έργου επιβαίνει τη συνέχιση της αξιολόγησης των παραπόνων που έχουν υποβληθεί. 

Διευκρινίσαν ότι ανεξάρτητα από τα δικά τους συμπεράσματα, η διοίκηση της ΕΕΠ δεν δεσμεύεται να τα υιοθετήσει και είναι δυνατόν η όλη προσπάθεια και τεκμηρίωση να μην έχει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του έργου. Άλλωστε και η ελληνική κυβέρνηση μπορεί αν το επιθυμεί να συνεχίσει το έργο με ίδιους πόρους, ακόμα και αν η ΕΤΕπ προκρίνει να αναστείλει τη εκταμίευση χρήματων ή και να αποσύρει τη δική της συμμετοχή στις δαπάνες του έργου, Τουλάχιστον μέχρις ότου αποκατασταθούν όλες οι τεχνικές αδυναμίες του έργου, εγκαταλειφθεί η πεπαλαιωμένη και μη ενδεικνυόμενη τεχνολογία και το έργο ενταχθεί σε διεργασίες που θα μπορούν να το χαρακτηρίσουν ως «Nature Based Solution». 

Επισημάνθηκε από τους συμμετέχοντες ότι το έργο δεν πρόκειται να προστατεύσει  ανθρώπους, υποδομές και δημόσια περιουσία, γιατί η περιοχή είναι αμιγώς αγροτική με τάσεις εγκατάλειψης, ενώ υπάρχουν ελάχιστες οικοδομές και αυτές λογικά αυθαίρετες. 

Επισημάνθηκε επίσης ότι η μετατροπή τους Ερασίνου ποταμού σε αγωγό ομβρίων (και μελλοντικώς ίσως λυμάτων, αν δεν επιβληθεί αυστηρή αστυνόμευση), θα διευκολύνει  την αστικοποίησης της περιοχής, κάτι που σήμερα είναι αδύνατον λόγω των προβλέψεων του ΠΔ 199 του 2003 και του Νόμου 4559 του 2018. Οι μελετητές όμως που έργου αναφέρουν σε περισσότερα του ενός σημεία την περιοχή ως κατοικημένη ή μελλοντικώς κατοικημένη. Οποία προκλητικότης. 

Δόθηκαν προφορικές απαντήσεις σε ερωτήματα και επισημάνσεις των εκπροσώπων της ΕΤΕπ και θα δοθούν και γραπτώς. 

Επισημάνθηκε από ελληνικής πλευράς ότι η πρόσφατη επιστολή του ΟΦΥΠΕΚΑ που αναφέρεται ειδικώς στο προστατευόμενο είδος Αττικόψαρο, είναι αρκετή για να ανασταλούν τα έργα και να μελετηθούν εξ αρχής όλα τα περιλαμβανόμενα στη Μελέτη Περιβαλλοντικής Προστασίας. 

Οι παρεμβάσεις έχουν επιφέρει μεγάλη καταστροφή στα σημεία που έχει επέμβει ο εργολάβος και ιδιαίτερα στο Βιότοπο της Βραυρώνος, εποχή μάλιστα αναπαραγωγής της χλωρίδας και πανίδας και ανθοφορίας των μοναδικών αυτοφυών δένδρων (Αλμυρίκια). 

Τέθηκε επίσης και το ερώτημα της διασύνδεσης του αποχετευτικού των Κεντρικών Μεσογείων και του αντιπλημμυρικού έργου, θέμα στο οποίο κανείς μέχρι σήμερα αρμόδιος δεν έχει δώσει απαντήσεις. Η επιστολή της Περιφέρειας (συνημμένη).σε ερωτήματα που τέθηκαν από το κ. Δημήτριο Σωτηρίου, εγείρει βάσιμες υπόνοιες περί βαθμού συσχέτισης των δυο έργων. Η απόφαση της ΕΥΔΑΠ να μεταφέρει τα λύματα του δήμου Σαρωνικού προς επεξεργασία στο ΚΕΛ Κρωπίας- Παιανίας και διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων προς άρδευση καλλιεργειών σε περιοχές του δήμου Μαρκοπούλου, επιτείνει τις ανησυχίες για έργα που σχεδιάζονται χωρίς διαβούλευση με τους ενδιαφερομένους και αδυναμία ελέγχου των τεχνικών χαρακτηριστικών των έργων. 

Επισυνάπτουμε ηλ. μήνυμα (επιστολή) του κ. Δημήτριου Σωτηρίου προς την κα Ausra Jurkevičiūtė, με ερωτήματα προς διαβούλευση πριν τη συνάντηση των Αθηνών της 18ης Μάιου. Η απάντηση που έλαβε ήταν ότι θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση. Πράγμα που έγινε μερικώς λόγω περιορισμένου χρόνου. 

Παρακαλούμε επίσης να σημειωθεί ότι ο κ. ΔΣ απηύθυνε επιτολή στο ΓΓ Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Βαρελίδη (με κοινοποίηση στην ηγεσία του ΥΠΕΝ, ….) στις 5 Μαΐου 2022, αλλά δεν έλαβε ως συνήθως απάντηση (επισυνάπτεται). 

Κατόπιν των ανωτέρω, και λόγω της σιωπής των αρμοδίων ελληνικών αρχών, παρακαλούνται όλοι οι φορείς (όπως για παράδειγμα η ΕΛΛΕΤ) με το κύρος που διαθέτουν και την βαρύτητα των επιχειρημάτων που επικαλούνται κάθε φορά, να παρέμβουν προς τις ηγεσίες ων υπουργείων Υποδομών και Περιβάλλοντος, προκειμένου να ανασταλούν άμεσα τα έργα και να αναθεωρηθούν εξ αρχής όλα τα κείμενα επί των οποίων βασίστηκαν οι αποφάσεις της διοικήσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου