Αττικό Πάρκο Βραυρώνος (κατά προσέγγιση)

Αττικό Πάρκο Βραυρώνος (κατά προσέγγιση)
ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Βραυρώνος (κατά προσέγγιση) περίμετρος 23 Χιλμ., έκταση 22 τετρ. χιλμ 14 Σεπτ 2020. Με κόκκινο ο αγωγός εκβολής του ΚΕΛ, με κίτρινο το υπό κατασκευή υποθαλάσσιο τμήμα του. Η περιοχή μπορεί εύκολα να μετασχηματιστεί σε Σύγχρονο Ασκληπιακό Πάρκο (πληροφορίες στο Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών ...)

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Ακατάλληλο το 40% των υπογείων υδάτων …

Έκθεση της ΕΑΓΜΕ για το 2022 - Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως σε Αιγαίο και παράκτιες περιοχές λόγω υφαλμύρινσης και στις αγροτικές περιοχές λόγω νιτρορρύπανσης


Σε κακή ποιοτική κατάσταση είναι περισσότερο από το ένα τρίτο των υπογείων υδάτων της χώρας. Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στο Αιγαίο και στις παράκτιες περιοχές, λόγω υφαλμύρινσης του υδροφορέα και στις αγροτικές περιοχές όπως η Θεσσαλία και η Κεντρική Μακεδονία, λόγω νιτρορρύπανσης από φυτοφάρμακα. Αντιθέτως, σε εξαιρετική κατάσταση είναι τα υπόγεια νερά στη βορειοδυτική Ελλάδα.

Τα στοιχεία προέρχονται από την ετήσια έκθεση (για το 2022) της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ). Η ΕΑΓΜΕ έχει από το 2015 αναλάβει για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος τον έλεγχο ενός δικτύου παρακολούθησης των υπογείων υδάτων, με περίπου 1.900 σημεία ελέγχου (γεωτρήσεις). Και κάθε χρονιά καταθέτει τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών (περισσότερες από 6.000 για το προηγούμενο υδρολογικό έτος), τα οποία το υπουργείο καταθέτει με τη σειρά του στις κοινοτικές αρχές … (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 27.09.2023 • 12:20).

Ενδιαφέρον το άρθρο του κ. Γιώργου Λιάλιου. Είμαστε  σχεδόν σίγουροι ότι στο ρεπερτόριο του ΕΑΓΜΕ δε περιλαμβάνεται και η λεκάνη απορροής του μικρού αρχαίου ποταμού Ερασίνου της Ανατολικής Αττικής - σχεδόν στο σύνολό της περιοχή ΝΑΤΟΥΡΑ 2000 Βραυρώνος - και μεγάλο μέρος του κάμπου των Μεσογείων.
 
Δε γνωρίζουμε πόσο εύκολο είναι να βρει κανείς σχετικές πληροφορίες και αν γίνονται μετρήσεις και μάλιστα συστηματικά.
 
Η περίφημη ΕΥΔΑΠ πάντως υπόσχεται – δε ξέρουμε σε ποιον - ότι θα εξευγενίζει τα λύματα σχεδόν όλης της κεντρικής ΑΑ στο ΚΕΛ Κρωπίας-Παιανίας και θα τα χρησιμοποιεί λέει για άρδευση, χωρίς να έχουν γίνει μετρήσεις καταλληλότητας των υπογείων υδάτων, λόγω των υφισταμένων καλλιεργειών, του χάους που επικρατεί στις ΄χρήσεις γης και στην παντελή απουσία εποπτείας του χώρου από κάθε είδους, αλλά  λογικά μόνον παράνομες δραστηριότητες. Ας αφήσουμε κατά μέρος και το γεγονός ότι η άρδευση προϋποθέτει ταμιευτήρες και δίκτυα άρδευσης, διαχείριση και μακροχρόνια δέσμευση των καλλιεργητών. Δηλαδή φέξε μου και γλίστρησα, που λέγαν οι παλιοί ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου