Αττικό Πάρκο Βραυρώνος (κατά προσέγγιση)

Αττικό Πάρκο Βραυρώνος (κατά προσέγγιση)
ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Βραυρώνος (κατά προσέγγιση) περίμετρος 23 Χιλμ., έκταση 22 τετρ. χιλμ 14 Σεπτ 2020. Με κόκκινο ο αγωγός εκβολής του ΚΕΛ, με κίτρινο το υπό κατασκευή υποθαλάσσιο τμήμα του. Η περιοχή μπορεί εύκολα να μετασχηματιστεί σε Σύγχρονο Ασκληπιακό Πάρκο (πληροφορίες στο Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών ...)

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Υπάρχουν τσακάλια στη Χαμοληά και στον Ερασίνο ...

Πράγματι στη Χαμολιά-Βραυρώνα έχει τσακάλια, και πιστεύω είναι ενήμερες οι Υπηρεσίες. Μάλιστα ήταν ο δεύτερος πληθυσμός της Αττικής που επανευρέθηκε προ 10-ετίας περίπου μετά από του Σχινιά (τώρα υπάρχουν και αλλού βέβαια).

Το τσακάλι δεν είναι προστατευόμενο από την Ελληνική και Ενωσιακή νομοθεσία, όπως θα ξέρετε, δεν είναι όμως ούτε και θηρεύσιμο. Δεν περιλήφθηκε στην Οδηγία 92/43 καθώς δεν θεωρήθηκε αντιπροσωπευτικό της ευρωπαϊκής πανίδας. Ωστόσο μπορεί σε μελλοντική αναθεώρηση να περιληφθεί, καθώς κάποιες χώρες το συζητούν.

Το τσακάλι περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας του 2009 ως Κινδυνεύον. Αυτός ο χαρακτηρισμός δεν έχει τη δεσμευτικότητα της προστατευτικής νομοθεσίας. Το κόκκινο βιβλίο όμως έχει προκύψει από χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους και είναι σε ισχύ. Σύντομα θα αναθεωρηθεί, καθώς τα δεδομένα είναι παλιότερα.

Φοβάμαι ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί για την υπεράσπιση του Ερασίνου αφού δεν είναι προστατευόμενο. Ταυτόχρονα δεν είναι πλέον ούτε και τόσο σπάνιο στην Αττική (πριν 10 χρόνια θεωρούνταν σπάνιο, τώρα όχι και τόσο).

Το κείμενο είναι από τον συνεργάτη και αρμόδιο Συντονιστή Δράσεων Φύσης της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας του Περιβάλλοντος κ. Μίλτο Γκλέτσο (20 Νοεμβρίου 2023).

Αν θέλετε επιβεβαίωση, δείτε την ανάρτηση https://attikoparko.blogspot.com/2020/11/blog-post_14.html .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου