Αττικό Πάρκο Βραυρώνος (κατά προσέγγιση)

Αττικό Πάρκο Βραυρώνος (κατά προσέγγιση)
ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Βραυρώνος (κατά προσέγγιση) περίμετρος 23 Χιλμ., έκταση 22 τετρ. χιλμ 14 Σεπτ 2020. Με κόκκινο ο αγωγός εκβολής του ΚΕΛ, με κίτρινο το υπό κατασκευή υποθαλάσσιο τμήμα του. Η περιοχή μπορεί εύκολα να μετασχηματιστεί σε Σύγχρονο Ασκληπιακό Πάρκο (πληροφορίες στο Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών ...)

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΣΤΕ ΓΙΑ 2Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΔΛΑΠ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΜΠΕ …

Λάβαμε γνώση της προσφυγής που κατατέθηκε στο ΣτΕ κατά της 2ης Αναθεώρησης της Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Αττικής (ΣΔΛΑΠ) (https://wfdver.ypeka.gr/el/home-gr/ ) και της  Στρατηγικη Μελετη Περιβαλλοντικων Επιπτωσεων  (ypen.gov.gr › stratigiki-meleti-perivalllontikon).

Ιδού η ανακοίνωση/πληροφορηση:

_______________________________ 
Από: Panagiota Petroglou <ppetroglou@petrogloulaw.gr>
Date: Παρ, 4 Οκτ 2024, 5:33 μ.μ.
Subject: ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΣΤΕ ΓΙΑ 2Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΔΛΑΠ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΜΠΕ

Καλησπέρα.

Κατατέθηκε σήμερα (τελευταία ημέρα της προθεσμίας) στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Ε΄ τμ.) η αίτηση ακύρωσης κατά της ΠΥΣ 14/29.4.2024 (ΦΕΚ ΒΑ 73/20.5.2024), με την οποία εγκρίθηκαν η 2η Αναθεώρηση ΣΔΛΑΠ ΥΔ Αττικής και η ΣΜΠΕ.

Αιτούντες είναι: Παναγιώτα Πετρόγλου, Εμμανουέλα Τερζοπούλου και οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ», «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ – ΡΟΗ», «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ – ΑΝΙΜΑ» και «ΟΖΟΝ».

Ισχυριζόμαστε ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις κατατείνουν στην υποβάθμιση των ποτάμιων υδατικών συστημάτων του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και του Ερασίνου στην Αττική, κατά παράβαση της θετικής υποχρέωσης του Κράτους να διασφαλίζει ένα υγιές και προστατευμένο περιβάλλον καθώς και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με βάση τα καλύτερα διαθέσιμα δεδομένα (ΕΔΔΑ, Klima Seniorinnen κατά Ελβετίας, 9.4.2024) και ειδικότερα ότι:

1) για τα έργα «εθνικής σημασίας» για πρώτη φορά, κατά παρέκκλιση της κανονικής διαδικασίας, επιτρέπεται η χορήγηση της εξαίρεσης του άρθρου 4 παρ.7 ΟΠΥ ex post, δηλ. μετά το στάδιο της αδειοδότησης,

2) για τα ΥΣ Ρέμα Ραφήνας 1, 2 και 3 και Ερασίνο:

α) χορηγήθηκαν οι εξαιρέσεις των άρθρων 4.4 και 4.5 ΟΠΥ και εξετάστηκε ο ανακαθορισμός τους σε ΙΤΥΣ (άρ.4.3 ΟΠΥ) χωρίς να έχει χορηγηθεί από πριν (δηλ. κατά το στάδιο της αδειοδότησης) η εξαίρεση του άρ. 4.7 ΟΠΥ,

β) παραλείφθηκε η υιοθέτηση των Μέτρων Φυσικής Συγκράτησης Ύδατος (ΜΦΣΥ) ως «σαφώς καλύτερης περιβαλλοντικής επιλογής» και, σε κάθε περίπτωση, ως μέτρων μετριασμού,

γ) παραλείφθηκε η αναθεώρηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων (ΑΕΠΟ) των επίμαχων έργων, που υποβαθμίζουν την κατάσταση των υδάτων, ως μέτρου μετριασμού και

δ) για τις χορηγηθείσες εξαιρέσεις δεν πληρούται η προϋπόθεση του άρ. 4.9 OΠΥ και

3) η ΣΜΠΕ στερείται επαρκούς ποιότητας, άλλως επαρκούς αιτιολογίας.

Συμφωνήθηκε ότι οι οργανώσεις δεν θα επιβαρυνθούν με κανενός είδους δικηγορικές αμοιβές και έξοδα (εκτός αν θελήσουν οι ίδιες να συνδράμουν οποτεδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο). Δυστυχώς σύμφωνα με τη νεώτερη δικονομία του ΣτΕ με ισχύ από 16/9/2024, είμαστε υποχρεωμένοι να επιδώσουμε σε όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου (Πρωθυπουργό και 21 υπουργούς), πράγμα που συνεπάγεται ένα σημαντικό πρόσθετο κόστος, εκτός αν δοθεί εντωμεταξύ κάποια διαφορετική κι επιεικέστερη ερμηνεία από την Ολομέλεια.

Προς το παρόν από τις οργανώσεις θα χρειαστώ απλώς ένα επιβεβαιωτικό email ότι συμφωνούν με τη συμμετοχή τους.

Αργότερα, όταν προσδιοριστεί δικάσιμος θα χρειαστώ ειδικά συμβολαιογραφικά πληρεξούσια (θα στείλω σχέδιο), που θα κατατεθούν στο Δικαστήριο τουλάχιστον 15 πλήρεις ημέρες πριν τη δικάσιμο.

Ευχαριστούμε τις ΜΚΟ και όλες/όλους για την εμπιστοσύνη και την στήριξη του εγχειρήματος,

Καλή μας επιτυχία! 
Ντέτα Πετρόγλου
Παναγιώτα Πετρόγλου

Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΤΡΟΓΛΟΥ
Βησσαρίωνος 3-5, 106 72 Αθήνα
Τηλ. +30-210 36 21 458
E-mail: ppetroglou@petrogloulaw.gr
 ________________________

Οι προοπτικές δεν είναι πολύ καλές και ο Γολγοθάς των ανθρώπων που αναλαμβάνουν αυτές τις πρωτοβουλίες είναι δεδομένος, Επίσης χρειάζονται χρήματα, όπως το επιβάλλει το πολιτικό κατεστημένο για να δυσκολέψει και αποκαρδιώσει όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για το Περιβάλλον, στην Ελλάδα.
 
Εμείς δηλώσαμε τη συμπαράστασή μας και μικρή οικονομική συμμετοχή αν χρειαστεί.
 
Το θέμα αφορά άμεσα και τον Ερασίνο ποταμό. Υπάρχουν άραγε κάτοικοι της περιοχής που μπορούν και θέλουν να συμμετάσχουν στις προσπάθειες διάσωσής του;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου