Αττικό Πάρκο Βραυρώνος (κατά προσέγγιση)

Αττικό Πάρκο Βραυρώνος (κατά προσέγγιση)
ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Βραυρώνος (κατά προσέγγιση) περίμετρος 23 Χιλμ., έκταση 22 τετρ. χιλμ 14 Σεπτ 2020. Με κόκκινο ο αγωγός εκβολής του ΚΕΛ, με κίτρινο το υπό κατασκευή υποθαλάσσιο τμήμα του. Η περιοχή μπορεί εύκολα να μετασχηματιστεί σε Σύγχρονο Ασκληπιακό Πάρκο (πληροφορίες στο Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών ...)

Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

Άρθρο του δημοσιογράφου κ. Γ. Λιάλιου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, σχετικά με τη Συνέντευξη Τύπου για τον Ερασίνο, της 12ης Ιουλίου 2023 …

Παραθέτουμε, για ενδιαφερόμενους πολίτες, ολόκληρο το κείμενο του κ. Γ. Λιάλιου όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, της 13ης Ιουλίου 2023. 

____________________________

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ                                                                     13.07.2023 • 17:55

SPTLIGHT «Τα τσιμέντα μάς πνίγουν, όχι τα ποτάμια»

Τη συνολική επανεξέταση του έργου διευθέτησης του ποταμού Ερασίνου στα Μεσόγεια ζητεί η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), από κοινού με τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις

 https://www.kathimerini.gr/society/562517983/ta-tsimenta-mas-pnigoyn-ochi-ta-potamia/

Φωτ. ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ NEWS 

 Γιώργος Λιάλιος 13.07.2023 • 17:55

 Τη συνολική επανεξέταση του έργου διευθέτησης του ποταμού Ερασίνου στα Μεσόγεια ζητεί η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), από κοινού με τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Οπως επισημαίνουν, θα ξοδευτούν δεκάδες εκατομμύρια για να μετατραπεί ένα φυσικό ρέμα μιας αγροτικής περιοχής σε αγωγό ομβρίων, προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον. Οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), που συγχρηματοδοτεί το έργο, εξέφρασε ήδη σοβαρές επιφυλάξεις. 

Αφορμή για τη χθεσινή παρέμβαση της ΕΛΛΕΤ και των οργανώσεων ΡΟΗ (Σύλλογος Πολιτών Υπέρ Ρεμάτων), ΟΖΟΝ και Κίνηση για την προστασία και ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας ήταν η έκθεση της ΕΤΕπ για την κατάσταση στο έργο του Ερασίνου. Το αντιπλημμυρικό έργο εκτελείται στα Μεσόγεια, περίπου από το όριο του αεροδρομίου στα Σπάτα και καταλήγει στη θάλασσα, στον υγρότοπο της Βραυρώνας. Περιλαμβάνει τη μετατροπή της φυσικής κοίτης του Ερασίνου σε τεχνητή, με τη χρήση συρματοκιβωτίων, την κατασκευή δύο φραγμάτων (το μεγαλύτερο ύψους 20 μέτρων), την κατασκευή δύο γεφυρών και την εκσκαφή όλης της κοίτης και της υγροτοπικής ζώνης σε βάθος τριών μέτρων.

«Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους χώρους της Ελλάδας. Από τη μια πλευρά, ένας αρχαιολογικός χώρος μοναδικός, με τις ιδιαιτερότητές του και από την άλλη ένα ποτάμι που εμπλουτίζει όλη την περιοχή, ανανεώνει τη φύση και την προστατεύει», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ Λυδία Καρρά. «Κατηγορούν τον Ερασίνο ότι πλημμυρίζει – είναι όμως μια φυσική διεργασία σε μια αγροτική περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο γονιμοποιεί τη γη και τρέφει τη βιοποικιλότητα». 

Παρέμβαση περιβαλλοντικών οργανώσεων για το έργο στον ποταμό Ερασίνο.

«Τα τσιμέντα μάς πνίγουν, όχι τα ποτάμια. Το νερό έχει μνήμη και θα διεκδικεί πάντα τον χώρο του, όπως έγινε και στη Μάνδρα», ανέφερε η Χριστίνα Φίλιππα, πρόεδρος της οργάνωσης ΡΟΗ. «Οι σύγχρονες τάσεις στην Ευρώπη μιλούν για την προστασία, την αποκατάσταση, ακόμα και την αποκάλυψη και “επανα-φυσικοποίηση” των αστικών ρεμάτων, όχι την αποψίλωση της βλάστησής τους και τη μετατροπή τους σε αγωγό ομβρίων». 

Οπως ανέφερε ο Τάσος Φιλιππίδης από την οργάνωση ΟΖΟΝ, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε δύο φορές τις προσφυγές οργανώσεων και πολιτών, ενώ τα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος αρνούνται να συζητήσουν. «Τα έργα ξεκίνησαν χωρίς να έχει προηγηθεί η οριοθέτηση 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου