Ποιες
είναι οι βασικές ελληνικές ποικιλίες; Ποιες βρίσκουμε στην αγορά; Είναι όντως
το σύκο από τα λιγότερο επιβαρυμένα με χημικά φρούτα; Πώς ήταν φέτος η
παραγωγή; Τα πάντα για τα φρέσκα σύκα
|
Φωτογραφίες: Συκεώνες Παπασωτηρίου Μαρίνα Πετρίδου 20.09.2024 • 21:12 |
Στα
τέλη του Αυγούστου ωριμάζει ο καρπός της συκιάς, που στην πραγματικότητα δεν
είναι φρούτο αλλά ένα λουλούδι που ανθίζει εσωτερικά, ένα κρυφό άνθος που
βλασταίνει προς τα μέσα. Τότε είναι που τρώμε φρέσκα, ολόγλυκα σύκα, που πρέπει
να καταναλωθούν άμεσα γιατί δεν κρατάνε πολύ ή αλλιώς να συντηρηθούν με κάποιον
από τους παραδοσιακούς τρόπους: γίνονται πεντανόστιμες μαρμελάδες, πικάντικα τσάτνεϊ ή αποξηραίνονται και
διατηρούνται για πολλούς μήνες. Φυσικά υπάρχει και το γλυκό κουταλιού σύκο,
αλλά αυτό δεν γίνεται από ώριμους φθινοπωρινούς καρπούς αλλά από τα μαγιάτικα
σύκα, τους ορνούς, που είναι αρσενικά και δεν εξελίσσονται στο μεγάλο ζουμερό φρούτο
που ξέρουμε.
Η συκιά
υπάρχει στη φύση σε εκατοντάδες ποικιλίες, παρότι οι εμπορεύσιμες είναι πολύ
λίγες. (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
, 20.09.2024 • 21:12).
Όλοι βλέπουμε τις συκιές της Βραυρώνος, αλλά μάλλον λίγοι γνωρίζουν
αυτό το εξαιρετικό προϊόν της γης του Μαρκοπούλου.
Διαβάστε το άρθρο για να μάθατε περί τίνος πρόκειται …
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου