Αττικό Πάρκο Βραυρώνος (κατά προσέγγιση)

Αττικό Πάρκο Βραυρώνος (κατά προσέγγιση)
ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Βραυρώνος (κατά προσέγγιση) περίμετρος 23 Χιλμ., έκταση 22 τετρ. χιλμ 14 Σεπτ 2020. Με κόκκινο ο αγωγός εκβολής του ΚΕΛ, με κίτρινο το υπό κατασκευή υποθαλάσσιο τμήμα του. Η περιοχή μπορεί εύκολα να μετασχηματιστεί σε Σύγχρονο Ασκληπιακό Πάρκο (πληροφορίες στο Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών ...)

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Κυκεώνας απαραιτήτων ρυθμίσεων με αβέβαιο μέλλον ...

Το έργο κατασκευής και μελλοντικής λειτουργίας του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Κρωπίας -Παιανίας (ΚΕΛΚΠ) στηρίζεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ, 144233/9.9.2009) του 2009.

Αποτελεί αξιόλογο κείμενο και μάλλον πρέπει να επαινεθεί ο συντάκτης ή οι συντάκτες του. Η ΚΥΑ έπρεπε να αναθεωρηθεί το αργότερο μέχρι τη 31/5/2013 ή να επεκταθεί η ισχύς της. Επεκτάθηκε η ισχύς της με την απόφαση της Γενικής Δ/ντριας Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 2019 (Α.Π. οικ. 31462, 10/7/2017). Έκτοτε δε γνωρίζουμε τι ισχύει και ενώ τα έργα δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, ούτε είναι γνωστό - τουλάχιστον σε εμάς - πότε θα ολοκληρωθούν. Βέβαια το τι έγινε την περίοδο 2013 έως 2017 δε γνωρίζουμε και ίσως να μη γνωρίζει κανείς. Άλλωστε στο δημόσιο δε ζητούνται ποτέ ευθύνες από κανένα και για κανένα λόγο!

Αυτό που κάθε λογικός πολίτης διερωτάται είναι ποιος είναι ο μηχανισμός εφαρμογής των προβλέψεων των προαναφερθεισών ΚΥΑ και ποιος ο μηχανισμός εξασφάλισης της καλής λειτουργίας, με δυνατότητες επιβολής, σε περιπτώσεις αστοχιών, αβελτηρίας, παραβιάσεων, μη αποδεκτών πρακτικών κλπ. Ποιες θα είναι οι συνέπειές για κάθε παραβάτη, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων των μηχανισμών εποπτείας;

Θα προσπαθήσουμε να βρούμε άκρη στο μεγάλο κουβάρι των ρυθμίσεων που επιβάλλουν οι ΚΥΑ και που είναι προφανώς καθοριστικής σημασίας για ένα τόσο περίπλοκο, ακριβό και περιβαλλοντικά καθοριστικό για ανθρώπους και οικοσυστήματα, έργο.

Λογικά η Περιφέρεια η οποία κατασκευάζει το έργο του ΚΕΛΛΠ θα γνωρίζει επ’ ακριβώς που βρίσκονται οι προετοιμασίες υποδοχής της λειτουργίας του ΚΕΛΚΠ, καθώς και η ΕΥΔΑΠ δεδομένου ότι θα αναλάβει τη λειτουργία του.

Θα ερωτήσουμε και το δήμο Μαρκοπουλου ως άμεσα ενδιαφερόμενο και ελπίζουμε να πάρουμε απαντήσεις. Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας θα πρέπει να και πάλι να προστρέξουμε αναζητώντας απαντήσεις στην αρμοδία Επίτροπο.

Τα πράγματα είναι όπως ο καθείς αντιλαμβάνεται πολύ δύσκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου