Αττικό Πάρκο Βραυρώνος (κατά προσέγγιση)

Αττικό Πάρκο Βραυρώνος (κατά προσέγγιση)
ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Βραυρώνος (κατά προσέγγιση) περίμετρος 23 Χιλμ., έκταση 22 τετρ. χιλμ 14 Σεπτ 2020. Με κόκκινο ο αγωγός εκβολής του ΚΕΛ, με κίτρινο το υπό κατασκευή υποθαλάσσιο τμήμα του. Η περιοχή μπορεί εύκολα να μετασχηματιστεί σε Σύγχρονο Ασκληπιακό Πάρκο (πληροφορίες στο Ασκληπιείο Πάρκο Αθηνών ...)

Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Νέοι στόχοι για τη φύση: Πώς θα γίνουν πράξη;

Στις 21.05.2023 • 13:24 η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δημοσίευσε άρθρο της κας Ιόλης Χριστοπούλου (* Η κ. Ιόλη Χριστοπούλου είναι Διευθύντρια Πολιτικής στη δεξαμενή σκέψης «The Green Tank») με τον ανωτέρω τίτλο.

… Στο τέλος Μαρτίου, η Ελλάδα έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που υιοθετεί με νόμο (ν. 5037) τους νεότερους παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς στόχους για τη βιοποικιλότητα

Φωτ. Unsplash

Στο τέλος Μαρτίου, η Ελλάδα έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που υιοθετεί με νόμο (ν. 5037) τους νεότερους παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς στόχους για τη βιοποικιλότητα. Κεντρική θέση ανάμεσά τους έχουν οι εξής δύο: Ο πρώτος αφορά στην προστασία της φύσης, ώστε το 30% της χώρας, σε στεριά και θάλασσα, να έχει τεθεί σε καθεστώς προστασίας ως το 2030. Ο δεύτερος αφορά στην αποκατάσταση της φύσης και συγκεκριμένα στη λήψη και εφαρμογή μέτρων σε εκτάσεις, εντός και εκτός περιοχών Natura 2000, που μέχρι σήμερα δεν είναι σε καλή κατάσταση διατήρησης. Τα μέτρα αυτά πρέπει να καλύπτουν το 30% των εκτάσεων αυτών μέχρι το 2030 και, στη συνέχεια, το 60% και το 100% των εκτάσεων μέχρι το 2040 και το 2050 αντίστοιχα.

Επιπλέον, περιλαμβάνεται ρητή απαγόρευση της υποβάθμισης προστατευόμενων οικοτόπων και τίθενται επιμέρους στόχοι για την προστασία συγκεκριμένων πολύτιμων και ευάλωτων οικοσυστημάτων (δάση και υγρότοποι), την ανάκαμψη των πληθυσμών των ψαριών και των επικονιαστών και την αύξηση των αστικών πράσινων χώρων … .

Τι να πούμε εμείς. 

Η κυβέρνηση μάλλον παίζει με το πόνο μας και τα νεύρα μας. Κάνε μισές δουλείες και με το ένα χέρι υποστηρίζει το Περιβάλλον και με το άλλο, - το μακρύ – κάνει ότι είναι δυνατόν το ξεπατώσει και να το παραδώσει στην «αλόγιστη ανάπτυξη» με σύνθημα, «χτίσε και εσύ ότι θέλεις, νόμιμα ή παράνομα και εμείς είμαστε εδώ να προστατεύσουμε και εσένα και τους λαδιάρηδες και τον εύκολο πλουτισμό μεγάλων ομάδων του πληθυσμού. Έτσι θα είστε και εσείς ευγνώμονες και θα μας θυμάστε κάθε τετραετία ή συντομότερα, όποτε θα προκηρύσσουμε εκλογές. 

Παραδείγματα η ανασκολόπιση του αρχαίου μικρού γλυκού ποταμού Ερασίνου, άλλων μικρότερων ρεμάτων (Αγ, Γεωργίου, Μαρκοπουλου, …) και του Μεγάλου Ρέματος της Ραφήνας, στην Ανατολική Αττική. Το ιστορικό στο Ημερολόγιο ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Βραυρώνος https://attikoparko.blogspot.com/ . 
Το μόνον που μπορούμε να κάνουμε είναι οι πολίτες που υποστηρίζουν τη λογική, το Περιβάλλον και τη προστασία του, να κινητοποιηθούμε και με κάθε νόμιμο μέσο να τους πολεμήσουμε μέχρις εσχάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου